The Stannexe

by Kent Griswold on March 21st, 2013. 13 Comments

by Benjamin Vine
rdp architects
Hastings, East Sussex, England

When our Octogenarian clients came to us in 2010 with the idea of converting a tired leaky small trapezoidal garage into an artist studio with accommodation we jumped at the chance. The brief was to take the existing unusable garage and create a self-contained, multi-role building that can be used for storage of general items at the front, as a bright artist’s studio and also as temporary accommodation for visiting family and guests.

garage

Located in the Ancient Seaside Town of Hastings, on the south coast of England we are used to dealing with tight sites and designing around listed buildings whilst maintaining sympathetic design, required for most of the town’s conservation areas but this was the first conversion of a garage. Being located in a conservation area we took great care to design the Stannexe [named by the Client, a combination of “Studio” and “Annexe”] to enhance the locality through the use of quality finishes whilst having an individual style.

plan

Despite strong opposition by the local Planning Department, permission was eventually gained for the Stannexe through Planning Appeal.

The Stannexe gets its unique form from the shape of the original garage, it was designed so that when viewed from the nearby street a passer-by would simply see a slate roof and gable end typical of many buildings in the vicinity. The act of maintaining this roof line along the side viewed from the street created the tall side and rear elevations that give the building such an individual character. Continue Reading »